Информация за пресата

Спад на обявите за работа на годишна база в почти всички сектори

четвъртък, 04 април 2024
 

 

Предложенията са намалели с близо 5600 спрямо 2023 г.

Обявите за работа през м. март продължават да нарастват от началото на годината и са с 6% повече спрямо предходния м. февруари. Това отчита ежемесечният анализ на HR компанията и кариерен сайт JobTiger. Броят на обявите е нараснал с около 2800, като основен фактор за това е значителният ръст на предлагането в сектора „Хотелиерство и ресторантьорство“.

В сравнение със същия период на 2023 г. все още продължаваме да наблюдаваме по-малко предлагане в почти всички сектори. Предложенията са с близо 5600 по-малко спрямо м. март миналата година, което е спад от 11%

През м. март продължава характерният ръст на предлагането на работа в сектора „Хотелиерство и ресторантьорство“. Обявите в него са с 1630 повече спрямо предходния месец (ръст от 24%), но и почти с толкова (1670) по-малко от предходната година.

Ръст на месечна база отчитаме и в секторите „Производство“ (800 предложения повече, 12% ръст), „Търговия и продажби“ (620 предложения повече, 6% ръст), „Логистика и транспорт“ (400 предложения повече, 9% ръст), „Административни и обслужващи дейности“ (180 предложения повече, 4% ръст) и „Счетоводство, одит, финанси“ (180 предложения повече, 8% ръст).

В секторите „Строителство“ и „Здравеопазване и фармация“ нивата на предлагане се запазват същите като през м. февруари, а спад се наблюдава в секторите „Маркетинг и реклама“ (70 предложения по-малко, 5% спад) и „ИТ“ (80 предложения по-малко, 2% спад)

Според анализът на HR компанията и кариерен сайт JobTiger на годишна база се отчита спад в почти всички сектори. Изключение правят единствено секторите „Здравеопазване и фармация“ (ръст от 9%) и  „Счетоводство, одит, финанси“ , в които нивото на предлагане остава непроменено спрямо предходната година. Годишната динамика в останалите сектори е илюстрирана в схемата по-долу:

Дялово разпределение

С най-голям дял на обявите през м. март е сектор „Търговия и продажби“ (24%). Второто място продължава да се държи от сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“ (16%), а след него се нареждат:  „Производство“ (16%),  „Административни и обслужващи дейности“ (11%), „Логистика и транспорт“ (10%), „ИТ“ (7%),   „Строителство“ (6%),   „Счетоводство, одит, финанси“ (5,2%), „Здравеопазване и фармация“ (4,9%),  „Маркетинг и реклама“ (3%) и „Изкуство“ (1%).         

Работа от вкъщи

При предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа отчитаме лек спад от 1%, а като дял спрямо общия брой обяви този тип предложения вече заемат 8% (спрямо предишните 9%) от предлагането през м. март.

Разпределението на този тип предложения по сектори е, както следва: 50% в секторa „ИТ“, следвани от „Административни и обслужващи дейности“ (19%), секторите на аутсорсинг (BPO) индустрията (15%) и „Търговия и продажби“ (8%).

Предлагане по градове

Във водещите областни градове продължаваме да наблюдаваме положителна тенденция. Броят на обявите се е изменил, както следва: София (+2%), Пловдив (+7%), Варна (+15%), Бургас (+14%), Русе (+6%) и Стара Загора (+4%). Съвсем отчетливо е влиянието на сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“ върху предлагането на работа в черноморските градове – ръстът на обявите там е силно отчетлив именно заради наближаването на туристическия сезон.

Като дялово разпределение в гр. София обявите са 41%, а в останалите градове са, както следва: Пловдив (10%), Варна (10%), Бургас (5%), Русе (3%) и Стара Загора (3%).

Екипът на JobТiger ще продължи да наблюдава и да ви информира за динамиката на пазара на труда в страната.

 

Назад
ITCD 2024 Employers
Zaplatomer Banner