Информация за пресата

105 компании работодатели и 4700 кандидати в търсене на възможности по време на Национални дни на кариерата 2024

сряда, 17 април 2024
За 23-а поредна година Национални дни на кариерата даде възможност на младите хора от София, Велико Търново, Габрово, Пловдив, Варна и Русе да се срещнат лично с представителите на компании, предлагащи работа и стаж. Форумът се проведе между 6 и 16 април и доказа своето водещо място на пазара на труда в България.
 
Национални дни на кариерата е важен форум не само защото от него е започнал кариерният път на над 55 000 българи, но и защото всяко негово издание отразява точно състоянието на пазара на труда и дава на присъствалите компании и на специалистите ясна картина както за текущото състояние, така и за тенденциите напред.
 
Какво показа анализът тази година?
 
Освен ИТ сектора, вече и аутсорсинг компаниите действат предпазливо при търсенето на нови попълнения и наемането намалява темпа си чувствително. Същите проблеми имат и някои от производствените фирми. Всичко това неминуемо се отразява на броя на работодателите, предлагащи стаж и работа на студенти и млади специалисти, особено в София. Тази тенденция е ясно отчетлива в последните две години.
 
Същевременно, понеже независимо от трудностите на компаниите, няма натиск върху пазара на труда, т.е. няма чувствителни съкращения, тази тенденция остава неразпозната от търсещите работа, особено от младите хора. Те все още живеят с представите за „пазар на кандидата“, тенденция от последните над 10 години, в който търсенето и интересът към тях са огромни и те няма нужда да полагат допълнителни усилия, за да намерят стаж или работа.
 
Ситуацията идеално повтаря движението на пазара на труда от 2008 – 2010 година, като отчетем и промяната в нагласите и начина на действие на поколението Z.
 
Очакваме с развитието на кризата младите хора да оценят предимствата на личния контакт, който могат да осъществят с работодателите, и шанса да изпъкнат с личностните си качества, което е възможно само по време на подобни събития или по време на интервю, достигането до последното, обаче, отнема много повече време. 
 
Добрата новина е, че категорично можем да потвърдим, че в последните години има подчертан интерес към срещите на живо. Динамиката в събитийния бизнес напоследък ясно показа, че онлайн форматите на провеждане изчерпиха функцията, която имаха по време на пандемичния период. 
 
Надяваме се и че ситуацията в бизнеса ще започне да се подобрява, ако не във второто полугодие, то поне в 2025 година.
 
Същевременно Национални дни на кариерата показва, че дори и във времена на нестабилен пазар на труда, има работодатели от всички сектори, които усилено наемат, развиват екипите си и имат какво да предложат за кариерното развитие на младежите в България. Въпрос на лична ангажираност и инициативност на младите хора е да се срещнат с тях и да се възползват от предоставените възможности. За компаниите участието в Национални дни на кариерата е ценно, защото могат да представят работодателската си марка, да разкажат за бизнеса си и да привлекат вниманието на бъдещата работна сила на страната, но също и защото търсят личния контакт с кандидати, с които иначе трудно биха се срещнали.
 
Национални дни на кариерата в числа:
  • София – 1800 посетители и 50 компании изложители
  • Велико Търново – 800 посетители и 15 компании изложители
  • Габрово – 600 посетители и 25 компании изложители
  • Варна – 650 посетители и 30 компании изложители
  • Пловдив – 400 посетители и 32 компании изложители
  • Русе – 450 посетители и 22 компании изложители
 
Снимки от тазгодишното издание на най-големия кариерен форум у нас, можете да разгледате тук.
 
Събитието се организира от JobTiger. Златен спонсор на събитието е ABA – Work in Austria.
 
Партньори на Национални дни на кариерата са Асоциация на индустриалния капитал в България, Тракия Икономическа Зона, Технически университет – Габрово, Русенски университет „Ангел Кънчев“,  Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий” , JobTiger.tv и HRIndustry.bg.
 
С подкрепата на AIBEST, Baristo, Аз мога тук и сега, ISIC България, 9 Academy, сп. Мениджър, b2b Media, lider.bg, pixelmedia, uchi.bg, Кариери, Международна награда на херцога на Единбург, Eventiplier, Kaldata, AIESEC, Advent Group, HR manager, MyJob, сп. BGlobal, Legion Run, Gustomedia, Innovation Starter, Innovation Explorer, Invest in Bulgaria, Aspasia, NRJ, NJOY, Borsa.bg, Инженер.бг, EnterEvent.
 
JobTiger e компания за комплексни HR услуги и организира „Национални дни на кариерата“ вече 23 години в продължение на мисията си да създава стойност за хората, търсещи работа, бизнеса и обществото.
Назад
ITCD 2024 Employers
Zaplatomer Banner